Mitä pidät tärkeimpänä asiana elämässäsi?


Oletko miettinyt sitä, mikä on sinulle elämässäsi tärkeintä? Mitään yhtä ainoata tärkeintä tekijää tuskin voit nimetä, mutta mitä asioita voisit pitää tärkeimpinä omassa elämässäsi? Kukaan ei voi nimetä niitä puolestasi, vaan sinun täytyy itse arvioida ne asiat, jotka tuovat elämääsi merkitystä.

Mitään ohjeistusta siitä, mitä sinun tulisi pitää etusijalla elämässäsi, en voi antaa. Sen määritteleminen on sinun tehtäväsi. Se voi olla mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Saatat nauttia siitä, kun saat tehdä asioita itseksesi tai voit toteuttaa itseäsi parhaiten silloin, kun olet muiden ihmisten ympäröimä ja toteutatte jotain yhteistä projektia. Voi olla, että mielesi tekee tehdä asioita omalla tavallasi tai voit kaivata muiden näkemyksiä meneillään olevasta hankkeesta.

En halua nimetä yhtään ainoata asiaa, joka olisi muita tärkeämpi vaan jätän tämän arvioinnin yksin sinun vastuulle. Tämän viestin tärkein sanoma on se, että olet itsesi ja oman elämäsi suhteen ainoa henkilö, jolla on oikeus määritellä omat kiinnostuksenkohteensa. Tätä oikeuttasi et voi luovuttaa muille, eikä kenelläkään toisella henkilöllä ole mitään sanomista siihen, mitä sinä päätät.

Sinun itsemääräämisoikeutesi omaa elämääsi koskevissa valinnoissa on kaiken a ja o. Olet syntynyt maailmaan toteuttaaksesi omaa elämänsuunnitelmaasi, joka on teillä kaikilla ainutkertainen ja omanlaisensa. Siksi kukaan ei voi koskaan painostaa sinua mihinkään sellaiseen, jota et itse halua. Olen monet kerrat todennut tämän vanhan totuuden, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida: olet vastuussa vain omasta elämästäsi. Voit tehdä siitä omannäköisen, omia arvojasi ja arvostuksiasi, omia kiinnostuksenkohteitasi ja mieltymyksiäsi tai vain silkkaa omaa nautintoasi kuvaavan ja kartoittavan työkalupakin, johon vain sinulla on avaimet.